In ontwikkeling

Visdiefje 540

Ons nieuwste ontwerp is een open zeilboot met de lijnen van het Visdiefje en de Zwarte Stern maar qua afmetingen tussen beide boten in. In deze boot die de typenaam Visdiefje 540 krijgt, hebben we al onze kennis en ervaringen die we de afgelopen jaren opgedaan hebben met zowel het VD als de ZS geprobeerd te bundelen.
Het Visdiefje 540 wordt onzinkbaar, onkenterbaar en dankt zijn goede stabiliteitseigenschappen o.a. aan de geballaste hefkiel van ca. 110 kg. Deze kenmerken maken het een geschikte boot voor vaargebied C, ofwel naast de plassen en meren ook geschikt voor ruimer water als het IJsselmeer, Zeeuwse wateren en Waddenzee.
Standaard krijgt de boot comfortabele langsbanken en een brede kuiprand die goede steun in de rug geeft. Een buitenboordmotor kan in de bun geplaatst worden en vanuit de kuip bediend worden.
Langs de gangboorden en dekjes komt een voetreling.

Naast het standaard loggerzeil kan de boot ook geleverd worden met een gaffeltuig met een fok.
Bij het loggertuig is de mast ongestaagd en daardoor snel te zetten en te strijken, wat bij regelmatig traileren een voordeel is.
Bij de gaffeltuigage krijgt de boot een gestaagde mast. We verwachten dat de boot met beide tuigages erg goed presteert.

Het Visdiefje is een boot die goed alleen te zeilen is (zeker in de loggerzeiluitvoering) maar de kuip biedt voldoende ruimte voor het varen met  3 tot 5 personen waardoor de boot ook geschikt is als gezinsboot. De diepe kuip maakt de boot veilig voor het varen met kleine kinderen.

De geprofileerde hefkiel  is deels gevuld met lood en kan met een liertje verticaal omhoog gedraaid worden. Het voordeel van deze hefkiel is dat deze in de kuip veel minder ruimte inneemt dan een klappend midzwaard.
Naast de uitvoering met hefkiel is het onze bedoeling om ook een semi-langkiel uitvoering te gaan ontwikkelen, speciaal voor het varen in gebieden met veel waterplanten.

Deze zomer (2019) gaan we een demoboot bouwen in de loggerzeiluitvoering. Vanaf september is deze boot beschikbaar voor proefvaarten.

Voorlopige specificaties

 • lengte over de stevens        540 cm
 • breedte                                197 cm
 • diepgang                         30/110 cm
 • gewicht midzwaard          ca. 110 kg
 • gewicht zeilklaar                    600 kg
 • zeiloppervlak loggertuig       12,3 m2
 • zeiloppervlak gaffeltuig        14,1 m2
 • vaargebied CE – C
 • bouwmateriaal 4mm aluminium 5083

Voorlopige prijsindicatie

 • zeilklare loggerzeil uitvoering   € 17.950,=
 • zeilklare gaffeltuiguitvoering     € 19.950,=

Prijzen zijn incl. btw en onder voorbehoud

 

 


Zeilsloep ZS 740

RS 740 rev loggertuig RS 740 rev loggertuig mb

In het najaar van 2016 hebben we voor een roeisloepvereniging uit Franeker een 6-riems roeisloep ontwikkeld en gebouwd. De lijnen van deze boot zijn gebaseerd op de traditionele boten van de Faeröer en  de Shetland eilanden.
Tijdens de bouw ontstond al gauw het idee om deze boot ook in een zeil uitvoering te gaan bouwen.
De boot kan uiteindelijk als roeisloep of zeilsloep, maar ook in een gecombineerde roei/zeil uitvoering  worden geleverd.

Omdat roeiboten door spierkracht worden voortbewogen, is het belangrijk dat met zo weinig mogelijk  kracht toch een flinke snelheid bereikt kan worden. Daarvoor is een langgerekt onderwaterschip  met vloeiende lijnen nodig.  Uitgevoerd als zeilboot heeft zo’n licht lopende romp dan genoeg aan een relatief klein zeiloppervlak.
De zeilsloep krijgt een traditionele tuigage met een enkele ongestaagde mast en een loggerzeil van ca. 14.25 m2. Er is ook een tweemast uitvoering mogelijk  met een bezaantje van 2,9 m2. De tuigage wordt zo uitgevoerd dat zeilend gereefd  en ontreefd kan worden.
In de kuip komt een zwaardkast waarin een geballast midzwaard dat met behulp van een liertje verticaal in hoogte versteld kan worden. Bij deze constructie is sprake van een kleine zwaardkast die in de kuip weinig ruimte inneemt.
De combinatie van deze tuigage met een laag zeilpunt en het effectieve geballaste  zwaard zorgen voor een veilige , weerbare boot met perfecte zeileigenschappen.
Een buitenboordmotor kan in de kuip in een bun geplaatst worden.
Er wordt nog gewerkt aan een tweemast roefuitvoering van de boot.
Alle uitvoeringen zijn goed trailerbaar achter een middenklasse auto en zijn na tewaterlating snel zeilklaar te maken.

De boot wordt gebouwd in 4 mm aluminium en heeft onder het voor-en achterdek ruime luchtkasten, waardoor de boot in volgelopen toestand met het laagste punt van de boorden ruim boven water blijft.
Standaard wordt de boot van buiten behandeld met 5 lagen Hempel epoxy coating.
De zeiluitvoering krijgt houten bankjes, helmstok en vlonders.
De rondhouten worden standaard in aluminium uitgevoerd, optioneel kunnen zij ook in oregon pine geleverd worden.
Kijk voor meer informatie over de roei uitvoering bij “Roeisloepen”.

 

Specificaties zeiluitvoering

 • lengte over stevens                  740      cm
 • breedte                                     202      cm
 • diepgang                                  30/110  cm
 • gewicht midzwaard ca.            100         kg
 • gewicht zeilklaar ca.                 650        kg
 • zeiloppervlak                            14,25/17,15 m2
 • bouwmateriaal                         4 mm aluminium AlMg4.5Mn

 

Voorlopige prijsindicatie

 • casco zeiluitvoering vanaf                    €  15.750,=
 • zeilklaar vanaf                                       €  22.450,=

Prijzen zijn incl. btw en onder voorbehoud