Caledonia Yawl

     

De Caledonia Yawl is ontworpen door de in Schotland wonende ontwerper Iain Oughtred. Het ontwerp is gebaseerd op de lijnen van de werkboten die gebruikt werden op zee bij de Shetland Eilanden, boten die weer beïnvloed zijn door de mooie open Noorse boten. Het zijn prachtige scheepjes die goed zeilen en over een relatief grote zeewaardigheid beschikken.

Iain Oughtred ontwerpt deze boten in eerste instantie voor de bouw in hout/epoxy, maar in overleg met hem bouwen wij de romp in aluminium, kwaliteit AlMg4.5Mn. Deze kwaliteit is zeewaterbestendig, zeer sterk en duurzaam.

Een aantal jaren hebben wij de Caledonia Yawl aangeboden in een uitvoering met verlijmde oregon pine rondhouten, eiken langs banken en het zeilplan met het loggergrootzeil en driehoekig bezaantje, waarbij de helmstok met een bocht erin uit essen gelamineerd werd.
Helaas is gebleken dat voor de boot in deze uitvoering te weinig belangstelling is om voor ons interessant te zijn om te blijven bouwen.
Omdat wijzelf de CY nog steeds een schitterende boot vinden die heerlijk zeilt, willen we deze boot toch graag blijven aanbieden.
Daarom bouwen we de CY vanaf nu alleen nog aan in een sobere, basic uitvoering die geheel op functionaliteit gebaseerd is.
Dit betekent dat de tuigage vereenvoudigd wordt door het weglaten van het bezaanzeiltje, waardoor de helmstok gewoon recht, in plaats van gebogen gelamineerd, kan worden. De rondhouten worden van aluminium en in plaats van de langs banken komen wegneembare vuren of grenen dwarsbankjes. De vlonders worden gemaakt van een mooie kwaliteit vuren.
In plaats van de holle opgebouwde stevens komen massieve stevens en in plaats van het houten roer met klappend blad komt een geheel aluminium roer met vast blad.

Wij denken dat de versoberingen weinig afbreuk aan de boot zullen doen, zowel wat betreft zeileigenschappen als uitstraling. Wel vinden wijzelf rondhouten van aluminium minder mooi dan houten rondhouten, maar daar staat vermindering van het benodigde onderhoud tegenover.
Zeker in aanmerking genomen dat de CY afgeleid is van de werkboten van de Shetland eilanden, is een sobere uitvoering gerechtvaardigd en heeft zo zijn eigen schoonheid.

Dankzij deze aanpassingen is de boot door ons aanmerkelijk sneller te bouwen en vervallen er een aantal vrij dure componenten. Daardoor kunnen wij de boot in deze uitvoering zeilklaar aanbieden voor een aanzienlijk lagere prijs.
Wij kunnen de boot zeilklaar leveren, maar voor degene die het houtwerk zelf wil doen, kunnen we ook een casco eventueel geschilderd en geglaspareld, leveren.

Voor belangstellenden van de CY is de zeilsloep ZS 740 misschien ook een interessante boot. Deze double-ender zeilsloep met slanke traditionele lijnen heeft meer vrijboord en is langer dan de CY. De boot is al gebouwd als roeisloep en over de zeiluitvoering vindt u meer info bij “In ontwikkeling”.

Specificaties en prijzen CY