Bedrijf

Jachtwerf De Zeeg is een klein bedrijf, waar gewerkt wordt door Rob Bouma en zijn zoon Jelle en is sinds 1991 gevestigd in Steenwijk in de Kop van Overijssel.

De hoofdactiviteit van jachtwerf De Zeeg is het ontwikkelen en bouwen van zeilboten en roeisloepen met een aluminium romp, waarvan de ontwerpen gebaseerd zijn op traditionele vaartuigen.
Dit is in 2005 begonnen met twee ontwerpen van Iain Oughtred, nl. de Tirrik en de Caledonia Yawl en is later uitgebreid met een aantal eigen ontwerpen met als eerste de Zwarte Stern, gevolgd door het Visdiefje, een verkleinde uitvoering van de Zwarte Stern. Het zijn beide stoere zeilboten met veel vrijboord, een steile voorsteven, een spiegel en als bijzonder kenmerk geballaste midzwaarden die deze boten kielboot eigenschappen geven.
In 2014 en 2015 is tussen de lopende opdrachten door gewerkt aan het ontwerpen en bouwen van de IJsduiker 740 een forse en prachtig gelijnde double-ender in kiel-midzwaard uitvoering.
Eind 2013 hebben we een 12-riems roeisloep, waarvan het ontwerp gebaseerd is op de traditionele roeiboten van de Faeröer eilanden, ontwikkeld en gebouwd, in 2016 gevolgd door een 6-riems roeisloep, welke ook in diverse zeiluitvoeringen geleverd kan worden.
In de ontwerpfase is nu een 8-riems roeisloep met dezelfde traditionele lijnen.

Naast deze traditioneel gelijnde boten hebben we de open kielboot Windjutter 635 ontworpen en gebouwd voor Zeilcentrum De Windjutter en De Zeeg 480 een uiterst eenvoudige maar veelzijdige zeilboot met een steekzwaard.

Naast de zeilboten en roeisloepen is door ons in het voorjaar van 2016 een elektrisch aangedreven motorsloep ontwikkeld. Bij dit ontwerp is veel aandacht besteed aan een vloeiend onderwaterschip om een licht lopende boot te krijgen die met een relatief gering vermogen toch goed en vlot vaart.

Van door ons ontwikkelde boten wordt het eerst gebouwde exemplaar altijd uitgebreid en langdurig onder alle omstandigheden uitgetest. Indien nodig worden dan verbeteringen aangebracht totdat de betreffende boot helemaal naar onze zin is. Dat uittesten van de boten doen we het hele jaar rond en stopt pas als de winter invalt en de schaatsers onze plaats innemen.

Onze boten worden ontwikkeld vanuit de visie dat de lijnen mooi, vloeiend en in harmonie moeten zijn. Voor de meeste van onze ontwerpen is gekeken naar de traditionele zeil-en roeiboten welke vroeger met name in de visserij gebruikt werden. Uitgevoerd met een aluminium romp ontstaan dan boten met een karakteristiek uiterlijk maar met een zeer sterke, onderhoudsarme romp. Onze boten worden verder, overeenkomstig hun oorsprong, sober en functioneel uitgerust.

Voordat wij begonnen met de bouw van aluminium zeilboten hielden we ons vooral bezig met nieuwbouw en reparatie in staal. Zo hebben we o.a. tientallen casco’s voor maaiboten, kleine baggervaartuigen en schepen voor riettelers gebouwd. Ook zijn er allerlei kleine en grote reparatie- en restauratieklussen en nieuwbouwopdrachten bij ons op de werf of op locatie uitgevoerd.
Naast de bouw van aluminium zeilboten en roeisloepen is het bouwen van werkboten zowel in staal als in aluminium een belangrijke activiteit van ons bedrijf.