IJsduiker 740

Ga naar zeilfimpjes

De IJsduiker 740 is een eigen ontwerp, waarvan de lijnen gebaseerd zijn op de traditionele open boten die op de Shetland eilanden voor de visserij en transport gebruikt werden zoals de sixareens en de haddock boten.

Deze boten  zijn sterk beïnvloed door de prachtige schepen van de Scandinavische kusten. Naast de elegante schoonheid worden deze boten gekenmerkt door een relatief grote zeewaardigheid die van groot belang was voor het water dat bevaren werd.

Ontwerp

Bij het ontwerp van de IJsduiker 740 zijn aanpassingen gedaan met betrekking tot het bouwen in aluminium en het recreatief gebruik waarvoor de boot bestemd is.
In tegenstelling tot de oorspronkelijke boten, welke geheel open waren, heeft onze boot een voor-en achterdek en vrij brede gangboorden. Onder deze dekken bevinden zich waterdichte schotten, waardoor ruim bemeten luchtkasten zijn ontstaan, die  de boot niet alleen onzinkbaar maar tevens zelfredzaam te maken.
De boot heeft een lange doorlopende kiel, waarin zich tevens een kast voor het midzwaard bevindt.
Het massieve verzinkte, stalen midzwaard van 5 cm dik weegt ong. 240 kg en is om galvanische corrosie te voorkomen geïsoleerd opgehangen. Voor en achter de zwaardkast wordt in de kiel nog loodballast aangebracht.
Als hulpmotor kan een buitenboordmotor in de daarvoor bestemde bun worden aangebracht. De motor kan vanuit de kuip bediend worden en de positie van de schroef garandeert onder alle omstandigheden voldoende schroefwater, ook onder helling met de zeilen bij.
Onder het voordek komt een afsluitbare bergruimte met voldoende ruimte voor de uitrusting die nodig is om langer met de boot te trekken. Onder de gangboorden komen bergvakken voor landvasten, stootwillen e.d..
Wat de standaard tuigage kan worden gekozen uit een sloep en yawl tuigage, beide met een gaffel grootzeil. Uitbreidingen in de vorm van een boegspriet of kluiverboom met een extra voorzeil zijn uiteraard mogelijk. Met name de yawl tuigage maakt het goed mogelijk om onder alle omstandigheden een goede zeilbalans te vinden.  Onder extreme omstandigheden kan goed op alleen de bezaan en fok gezeild worden.
De IJsduiker 740 is geschikt voor het bevaren van kustwateren, maar dankzij de beperkte diepgang met opgetrokken zwaard ook geschikt voor het bevaren van de kleinere binnenwateren.

Gebruiksmogelijkheden

Doordat de zwaardkast grotendeels onder de kuipvloer is weggewerkt, is een ruime kuipvloer ontstaan waardoor de boot zich uitstekend leent voor langere tochten waarbij aan boord, onder de dektent, overnacht wordt. De diepe en ruime kuip maakt de boot ook zeer geschikt voor het veilig varen met kleine kinderen.
Met een aangepaste kuipinrichting is het goed mogelijk om met een groep van max. 8 personen te varen zonder elkaar in de weg te zitten.

Casco of zeilklaar

De IJsduiker kan, behalve zeilklaar ook als casco geleverd worden en is dan uitgevoerd met een compleet opgehangen midzwaard met lier, roer met RVS beslag en verder alle aangelaste onderdelen die voor verdere afbouw nodig zijn, zoals mastkoker, kikkers, banksteunen e.d..

De zeilklare uitvoering wordt standaard geleverd met aluminium rondhouten en wordt sober maar functioneel uitgevoerd. Tegen meerprijs is een uitvoering met  oregon pine verlijmde rondhouten mogelijk.

Afmetingen

  • lengte over dek           740 cm
  • breedte                       234 cm
  • diepgang                     60/110 cm
  • gewicht zeilklaar       1250 kg
  • gewicht ballast           450  kg
  • zeiloppervlak              24.8 m2

Helaas hebben wij besloten om de IJsduiker 740 niet meer te bouwen.